Vas megye bemutatása

Vas megye a Nyugat-Dunántúl régióhoz tartozik. Fővárosa Szombathely. Itt található Magyarország legnyugatibb pontja, Felsőszölnök. Nyugaton Ausztriával, délnyugaton Szlovéniával, délen Zala, keleten Veszprém és északon Győr-Moson-Sopron megyével határos. Tájegységei közé tartozik az Alpokalja és az Őrség, a Dunántúli-dombság, annak középtája Zalai-dombság és a Kisalföld középtáj egységéhez tartozó három része, a Kemeneshát, a Sopron-Vasi síkság és a Marcal-medence.

Vas megye a Nyugat-Dunántúl régióhoz tartozik. Fővárosa Szombathely. Itt található Magyarország legnyugatibb pontja, Felsőszölnök. Nyugaton Ausztriával, délnyugaton Szlovéniával, délen Zala, keleten Veszprém és északon Győr-Moson-Sopron megyével határos.

Tájegységei közé tartozik az Alpokalja és az Őrség, a Dunántúli-dombság, annak középső tájegysége, a Zalai-dombság és a Kisalföld részének három középső tájegysége, a Kemeneshát, a Sopron-Vasi síkság és a Marcal-medence. A megye páratlanul gazdag kastélyokban, kúriákban. Sitkén, Bozsokon, Szelestén, Uraiújfaluban, Ostffyasszonyfán, Egyházashetyén, Kemenesmihályfán, Zsennyén, Ikerváron, Vasszécsenyben, Simaságon, Sajtoskálon, Csepregen, Csákánydoroszlón, Táplánszentkereszten, Bükön, Hegyfaluban, Vasegerszegen, Sárváron és Körmenden találhatók építészetileg jelentős épületek. A megyében Bük, Sárvár, Szombathely, Borgáta, Szeleste, Mesteri és Vasvár rendelkezik gyógyvizes termálfürdővel. Élményfürdő van Szentgotthárdon és Körmenden is. Híres látványosságai a sárvári Nádasdy, a kőszegi Jurisics vár, a körmendi Batthyány kastély együttes, a Jeli arborétum, Kőszegen az Írottkő Natúrpark, Celldömölkön a Sághegy vulkán krátere, Jákon a templom, Szombathelyen a Kámoni arborétum.

 Ipar történeti érdekesség, Magyarország első, az 1800-as évek végén a Batthyány család által építtetett, jelenleg is üzemelő vízi erőműve, Ikervár határában, a Rába folyó üzemi csatornáján.

 Híres borvidékei Kőszeg, Vaskeresztes és környéke, elsősorban vörös borairól, a somlói borvidékhez tartozó Ság hegy és Kissomlyó fehér borairól ismert. Természeti értékeire az Őrségi Nemzeti Park vigyáz.