Nádasdy-vár Sárvár

A sárvári Nádasdy-vár épületegyüttese nem csak történeti szempontból meghatározó eleme a városnak. A Sárvár szívében magasodó, legtöbbször kaputornyával és a várárkot átívelő boltíves hídjával ábrázolt várkastély 1991 óta a Nemzeti Örökség része.

A vár a helyi kulturális rendezvények első számú színhelye, állandó jelleggel két intézmény működik a területén: a Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár, valamint a Nádasdy Ferenc Múzeum, melyek egész évben szervezett programjai mellett civil szervezetek, klubok, egyesületek is színesítik a város eseménykínálatát. A várban nagy hagyománya van a könnyűzenei, színházi estéknek, de jelen van a jazz is, a képzőművészet barátait pedig három időszaki kiállítótér és a helyi szobrász, Németh Mihály állandó bástyatárlata várja.

 

Jurisics-vár a Kőszeg


A Jurisics-vár a Kőszegi uradalom igazgatásának mindenkori központja volt már építésétől kezdve.

A vár legrégebbi része a 13. században épült gótikus stílusban, nevét az oszmán hadsereg ellen vonuló sereget vezető várkapitány után kapta. A belső várat a reneszánsz és a barokk korban egyaránt kibővítették, a kétszigetes jellege a mai napig megfigyelhető, vagyis jól kivehető, hogy az elővárat, illetve a belső várat is vizesárok vette körül. Az elővár elsősorban gazdasági célokat szolgált, udvarából téglahídon át lehetett eljutni a belsővárig. Az északi szárnyban megfigyelhetjük a gótikus, illetve az ablakok körüli reneszánsz falfestéseket. A Jurisics-várban állandó, illetve időszakos kiállításokat is megtekinthetünk, előbbi keretein belül a kőszegi vár történelmi pillanataiba nyerhetünk betekintést.