Látnivalók a környéken

Celldömölk városába kényelmes gyalogos vagy kerékpáros kirándulást is tehetünk. A „Mária” zarándok út nyomvonalán 12 km távolságra van a kastélyunktól.

Kemenesalja központja, a közel 12 ezer lakosú város több nevezetes épülettel, műemlékkel is büszkélkedhet. A szépen felújított főtér közelében áll a Szűz Mária Római Katolikus Kegytemplom, melyet 1748 őszén mintegy 50.000 hívő jelenlétében adtak át a Csodatévő Boldogságos Szűz Mária tiszteletére. Tornyai azonban csak 1764-ben készültek el. Építése és a városi hitélet felvirágoztatása szorosan összefűződik Koptik Odó apát nevével. Az 50 méter hajóhosszú templom közvetlen szomszédságában található a Bencés Apátság, melyet 1760-ban kezdtek építeni. Az épületben 50 éven keresztül a város elöljárósága működött, de az ingatlan már újra a Pannonhalmi Főapátság tulajdona, kik ismét egyházi célra tervezik hasznosítani.
A Kegytemplom mögött az 1755 körül épített Kálvária épülete áll. A templom előtti téren a régi Mária-kútrekonstrukciója, és a Zsolnai-kút látható. A város parkjaiban két látványos szökőkút is színesíti a nyári napok hangulatát.
A dömölki városrészen találjuk az egykori pórdömölki apátság templomának romjait.
A vasútállomáson az érdeklődők három, teljesen felújított gőzmozdonyt tekinthetnek meg. A szépen rendben tartott parkban kiállított mozdonyok és vagonok egész évben ingyenesen látogathatók.

Ostffyasszonyfa hadifogoly temető

A kastély szállodától 12 km.

Közel 6 000 négyszögöl területen alakították ki a temető helyét. Mai rendezett arculatát az 1930-as évek elején kapta, elsősorban dr. Gerlits Elek celldömölki járási főszolgabíró áldozatos és kitartó munkájának köszönhetően. A temetőt egyszerű drótkerítés vette körül. A díszes vaskaputól máig fennmaradt egyenes út vezet a kis földhalmon álló központi obeliszkig.
Az elágazó kavicsos utak egyes nemzetek feliratos obeliszkekkel jelölt parcelláihoz vezetnek. A zöld pázsit és örökzöldek között, katonás rendben elhelyezett egyszerű, katonai jelvénnyel és azonosító számmal ellátott, nagyrészt Hudetz szombathelyi kőfaragó mester nevével jegyzett emlékkövek sorakoznak.
Az obeliszkek felirata alapján 5 601 hős - 718 olasz, 4337 román, 333 orosz, 13 szerb - nyugszik jeltelensírokban, illetve megközelítőleg 5 000 elhunytat helyeztek el tömegsírokban.

Ostffyasszonyfa Pannónia Ring

A kastély szállodától 14 km.

Az az 1996-ban épült Pannónia-ring nemcsak a régió figyelmét kelti fel, hanem a kontinens távolabb eső országait is.A skandináv országok mellett Németország, Franciaország, de még Oroszország térképén is ott van az ostffyasszonyfai ring. A kontinens minden szegletéből érkeznek ide versenyezni, tesztelni vágyó autós, illetve motoros csapatok, egyesületek és magán személyek. A pálya határ közelsége miatt sokan jönnek Ausztriából. A beruházási költségeket tizenkilenc, osztrák befektető finanszírozta. A területet árverésen vették magánszemélyektől. A föld terméketlen, ezért az egyetlen érdeklődő különösebb alku nélkül fizette ki a kért árat. A terméketlenség oka, a vékony humuszréteg alatti 60-70 méter mély vörös kavicsréteg  van mely útépítési szempontból kifejezetten főnyeremény: ilyen vörös kaviccsal alapozzák az autópályákat is. A FIN (Nemzetközi Autó-Motorsport Szövetség) felügyelője megállapította, a pálya nagy területen fekszik, ezért rendkívül kedvezőek a kicsúszási ívek - kevés biztonsági építmény, kavicságy és betonfal kell.

A pálya mérete: szélesség: 11 m, teljes hossz: 4740 m, célegyenes: 700 m, 18 kanyar.

 

Pápoc csontkápolna

 

A kastély szállodától 29 km.

Pápoc   Község központjában, a Rába utcában most is megtalálható a XIII. században épített Szent Mihályról elnevezett csontkápolna. Közvetlenül mellette helyezkedik el a középkori kolostor. Az egykori kolostorépület maradványai az átépítés során az 1970-es években, a községi könyvtár és művelődési ház kialakításakor kerültek elő. A műemlék kápolnát 2000-ben restaurálták és szentelték újra fel.