ARBORÉTUM LÁTOGATÓ KIRÁNDULÁSOK SITKÉRŐL

Sárvár város arborétuma

A Kis-sitkei kastély szállodától 6 km-re található.

Az Őrségi Nemzeti Park kezelésében levő arborétum országos jelentőségű védettséget élvez. A 9,2 hektárnyi terület régen a Nádasdy-vár birtokához tartozott.

Az arborétumot hazánk egyik legidősebb növénygyűjteményeként tartják számon. Eredetileg 1546-ban hozták létre, amikor a területen zöldséget és gyümölcsöt kezdtek termeszteni. A messze földön híressé vált kertészet több mint száz évig működött, mígnem áldozatul esett a történelem viharainak, amikor I. Lipót király ellen 1671-ben megindult a Wesselényi-összeesküvés. A kudarcba fulladt próbálkozást követően megtorlásként a mozgalom minden résztvevőjét megölték, területeiket elkobozták. A III. Nádasdy Ferenc birtokaként működő kertészet is ennek áldozatául esett: szakértő kezek nélkül hamar elkezdett pusztulni. 

Újabb fellendülés csak 1803-ban következett be, amikor a várat és a körülötte elterülő hatalmas birtokokat Habsburg Ferdinánd főherceg felvásárolta. Óriási erőkkel fogott neki a terület újjávarázsolásának. A gyümölcsösből egy kisebb részt hagyott meg, a többi részen nagyszerű angolparkot hozott létre. Az akkor elültetett fákból napjainkban is látható még néhány, a több száz éves platánok törzsátmérője a három métert is meghaladja. 

A birtok örököse lelkesen folytatta az előző tulajdonos által megkezdett munkát. Bajor hercegként az ottani híres erdőgazdálkodás mintájára teljesen átalakíttatta a Sárvárt övező, silány fás ligetet. Azt, hogy a várost övező erdők országos viszonylatban is híresek, Lajos bajor királyi herceg lelkes munkájának köszönhetjük. 

A II. világháború után a területileg illetékes erdőgazdaság vette át a gondozást. 1952-ben a parkot védetté nyilvánították, a gondozást és fejlesztést pedig az Erdészeti Tudományos Intézet kapta. 

Napjainkban az arborétum két nagy egységre tagolható. Az egyik a 200 éves klasszikus angolpark, melyekben matuzsálem korú tiszafa,  japánakác, platán, fekete fenyő, vasfa példányok, a kicsit későbbi magnóliák, liliomfák láthatók az akkori kertből. A másik rész az eredeti legelőerdő maradványa, illetve a halastavat körbeölelő erdők, melyben 400 éves tölgyfákat is láthatunk.

 

Jeli  arborétum és varázskert

A Kis-sitkei kastély szállodától 26 km-re található.

 


A Jeli Varázskert április 1-ről várja kedves látogatóit hétköznap 8-15 óra, hétvégén 8-17 óra, húsvétkor (április 19-22) 8-17 óra között Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően számtalan látnivaló várja a kedves látogatókat.

A koreai havasszépe és a japán babérhanga több száz közel 60 éves példányai borulnak virágba áprilisban. A Magnolia gyűjteményben több mint 300 cserje virágzik a fehér, rózsaszín, piros és sárga árnyalataiban. Az idei évben debütálnak a kert alapítójának, gróf Ambrózy-Migazzi István születésének 150. évfordulójára ültetett nárciszok. A 150 különböző féle nárciszból összesen 15000 tövet telepítettek az erdészek a Magnolia gyűjteménybe. A két növénycsoport együtt virágzik és így erősítik egymás díszértékét. A gróf Ambrózy-Migazzi István kilátó környezetében japáncseresznyék nyílnak, a csüngő fajtájú cseresznyék a hajdani harckocsi árok oldalain virítanak.

A lombkorona sétány 2019. május 6-ától látogatható.

 

Kámoni arborétum Szombathely

A Kis-sitkei kastély szállodától 36 km-re található.

 

5 ha-os fa gyűjtemények kertje, kb. 5 km hosszúságú kavicsos sétaúttal várja a látogatóit, Szombathely Kámon és Herény városrészeiben. Több mint 26.000 örökzöld és számos dendrológiai különlegesség tekinthető meg. A kedvező éghajlatnak és talajnak köszönhetően az arborétum különlegessége az örökzöldek és tűlevelűek gyűjteménye, mely télen is gyönyörű. Magyarország örökzöldekben leggazdagabb arborétuma.

Tavasztól őszig nagy tömegben számtalan féle virágzó fa és cserje virágjainak színeiben gyönyörködhet a parkban sétáló látogató.

 

Szelestei Arborétum

A Kis-sitkei kastély szállodától 24 km-re található.

 

A szelestei arborétumot gróf Festetich Andor alapította 1873-ban. Az arborétum az angol tájkertépítési hagyományokat követi, felemelően szép ligetes és szabad területek, valamint sűrűbb erdei részleteket váltogatják egymást. Festetich után Baich Mihály lett a park tulajdonosa és igazi gazdája. Az arborétumban több fajból álló fenyvescsoportok, tiszafa-sorral szegélyezett utak, szelídgesztenye liget, borostyánnal átszőtt szépséges erdőrészletek pihentetik a látogatók lelkét. Egész évben ingyen látogatható.